MAk pun teringat ade satu kotak tu berisi segala bahan buat kek..BAhan tu adik i yg lelaki no 3 tu beli..die mmg suka msak memasak ni..dah kalah org pompuan pulaknye..
Ok..i dah ready dgn segala bahan2 nye so i mulakan la..resepi asal dr mak la..tp i olah skit2 mengiku citarsa moden i ni (moden ke)ahaks..
BAhan2 ialah..
3 CAWAN TEPUNG KEK NAIK SENDIRI
1 KETUL BUTTERCUP
4BIJI TELUR SAIZ SEDERHANA
BAKING POWDER(selalu bila dah guna tepung naik sendiri,xyah guna ni pun xpe..)
SEDIKIT SODA B/BONAT
SEDIKIT PEWARNA MERAH(i guna sirap rose aje),PEWARNA KUNING,HIJAU,COKLAT(i guna serbuk coklat tu la)
BADAM(dalam 20-30 biji)goreng dulu tnpa minyak..separuh ptong kecil.separuh lagi belah dua
MENTEGA(nk sapu kat loyang tu nti supaya x melekat)
cara2nye
PUKUL BUTTER CUP BERSAMA TELUR HINGGA KEMBANG.
MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT..PUKUL HINGGA SEBATI,MASUKKAN SEDIKIT SODA,BAKING POWDER(LAU NK GUNA LA).
ASINGKAN KEPADA BEBERAPA BHGIAN DAN LETAK PEWARNA KEGEMARAN ANDA UNTK DIJADIKAN PELANGI.
CURAHKAN BANCUHAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DALAM LOYANG YG TELAH DI GREESE DGN MENTEGA.
DAH MASUK SEBHGIAN BANCUHAN,TABURKAN BADAM YG DIPOTONG KECIK2 DITGH2 BANCUHAN TD..PASTU MASUKKAN LEBIHAN BANCUHAN TD MENGIKUT WARNA NK DIGEMARI.
LASTLY ATURKAN BADAM YG DI POTONG DUA KE ATAS SEMUA BANCUHAN..
BAKAR PADA SUHU 170-180 SELAMA 40MIN..
LETAK BADAM DITENGAH2 BANCUHAN MACAM DLM GAMBAR NI
SUSUN BADAM DI ATAS SEMUA BANCUHAN
INILAH HASILNYE..SORI LA YE GAMBO X BAPE CTIK YE..HEHE
Kek butter versi tanpa gula ke...
ReplyDelete