Tuesday, 20 November 2012

IKAN CENCARU SUMBAT

Ni pada hari yg sama dgn kek pelangi tu jugak membuatnye..tp ni untuk makan tgh ari..hehehehe..npk sedap kan..mmg sedap pun..
 paling sng resepinye..

IKAN CENCARU( i guna yg saiz sederhana 3 ekor ajer,siap suh org kat pasar tu belah blkng)
KELAPA PARUT 1/2 BIJI DAH CUKUP
CILI API(i guna 10 biji cili..kasi pedas skit baru berair biji mata)
BAWANG MERAH 2 BIJI ( Yg kecil je tau)
GARAM N KUNYIT


CARA2NYE..
Basuh ikan sampai bersih.
Sapu garam dgn kunyit pada ikan
Tumbuk cili api dgn bawang sekali dgn kelapa.(nk blender pun boleh tp nti berair x sedap pulak)
bawang tu i tumbuk spi lumat sbb i x suka makan bawang..hehe
Pastu masukkan la dlm pemanggang ikan..skng ni ade jenis pemanggang yg cam kuali tu...bakar atas api sederhana kecil..jgn api besar sgt kang hangus..kihkih..
Agak2 dah masak tu,angkat la dan hidangkan bersama sambal blacan/sambal kelapa,sambal ikan bilis cam dlm gambo i ni kan..siap dgn ulam2 lagi..baru la best..hehehe.


                                              DRENG DENG DENG..INI DIA...HEHEHE..



No comments:

Post a Comment