Monday 26 October 2015

RESEPI AYAM MASAK UNGKEP

Assalamualaikum..menjelang tgh hari dah..
Pagi2 dah siapkan mengemas rumah seme..anak2 dah mandi,dah sarapan..cuma ibunye sahaja lah yg santai2 layan wassap,facebook,google..
Scroll punye scroll punye scroll,hokeh!!!!npk satu resepi..
Dah lama cari resepi tu..dr zaman anak dara..smpi zaman mak dara baru jumpa u ollllssss..dasyat kan????hihi

Ok,xmau cter byk sgt...kebetulan td dah kuarkan ayam dr petisejuk beku...so dgn pantas dan efisiennye Kakyong pun cepat kedapur mulakan proses memasak..
Anak2 leka main2 sesama mereka kan..kejap dgr yg kakak jerit,kejap yg adik pulak...biasalah kan..baru lah namanye family ye dok?..

Disini Kakyong kongsikan resepi AYAM MASAK UNGKEP NI..

Tp dah diubah suai sikit mengikut citarasa sendiri..nk tiru bulat2 mmg pedas menyengau,Kakyong yg x tahan kang..

AYAM MASAK UNGKEP

đź’–Ayam(Kakyong guna yg ade dlm peti aje,ade lebih kurang 15ketul aje)
đź’–Cili api(15biji,nk pedas,tambah lagi)
đź’–bawang merah 5biji(ikutkan bwang besar tp xde)
đź’–bawang putih 3biji,
đź’–belacan lebih kurang besar ibu jari
đź’–seinci halia dan kunyit hidup
đź’–serai 2btg
đź’–kentang sebiji ptg 6
đź’–garam
đź’–minyak nk tumis(agak2je)
đź’–air asam jawa 2 cawan.


Cara2nya
Blend cili,bwang,halia,kunyit,belacan
Ketuk2 serai kemudian tumiskan dlm myk panas..ade naik bau tu,masukkan bahan2 blend..tumis smpi garing..
Dah garing,masukkan garam,masukkan ayam,masukkan kentang,air asam jawa,secawan air juga.
Kakyong dah ubah sikit resepi,letak gula merah seketul besar jdi kelingkin sbb nk bg manis sikit.x letak pun xpe tau..ade yg letak santan tp Kakyong letak air je..dah masuk seme bahan,tutup kuali atau periuk anda..gunakan  api sederhana aje nk bg ayam dan kentang tu empuk..kacau rata.
Bila dah empuk,angkat dan sedia dimakan bersama nasi panas2..

Sekian.

No comments:

Post a Comment