Monday 3 December 2012

APAM TEPUNG BERAS(ENO)

SALAM...dlm entry ari ni,i nk cter skit keterujaan nk membuat kuih,kek,apam n segala bagai la..ntah kenapa mood tu dtg bertimpa2..lepas satu,satu nk try..x kisah la ade org makan ke x kan,tp rse nk buat jugak..mgkin sbb anak dah makin besar,dah pandai demand nk makan itu ini,itu yg membuatkan semngat naik lebih tu..hehehe

Percubaan pertama i nk buat APAM TEPUNG BERAS,..cri punye cri,punye cri rsepi dlm blog masakan..i jumpa satu blog ni,resepinye sgt simple.Bahan2nye pulak mmg ade aje dlm dapur i yg serba kurang tu kan..so apa salahnye mencuba ye dak?

Balik keje,hujan lebat tp singgah kedai nk beli mauripan n ENO...salah satu bahan penting tu kan..
Spi umah,terus buat bancuhan,..jam pukul 6.30 ptg masa tu..blend gitu gini potong itu ini,kul 7 siap semua..ok,perap kejap 3-4 jam..masuk bilik baca novel kejap smbil basuh baju(guna mesin aje)

Tgk2 jam dah kul 10lebih...dlm kul 10.30pm tu panaskan kukus,masuk adunan satu persatu spi siap..n kukus..

                                                       INILAH HASILNYE USAHA

Ok la..saje la i nk share rsepi kan..
mana tau kot ade yg nk cuba..

1 CAWAN NASI

2 CAWAN TEPUNG BERAS
 
1 CAWAN GULA

1  SUDU KECIK MAURIPAN

1 SUDU KECIK SODA BIKARBONAT (TP I TERTUKAR,I TERMSUKKAN 
BAKING POWDER,HEHE)

SEPEKET KECIL ENO

1 1/2 CAWAN AIR

KELAPA YG TELAH DIGAUL DGN GARAM

*Blend nasi dgn air spi hancur.

*Masukkan gula,tepung dan SD/BP yg telah diayak ke dalam nasi dan air td,blend spi halus.

* Masukkan mauripan dan blender jugak spi hancur dan sebati.

* Masukkan adunan dalam bekas yg tertutup rapat dan perap 3/4 jam..nk buh dlm peti ais pun boleh.

*Didihkan air dlm kukusan dan tuang adunan dlm bekas2 kecil..kukus selama 20-25 min..

*Dah masak,boleh la dimakan..tunggu sejuk dulu baru kuarkan dr acuan..nti apam tu melekat pada acuan so bentuknye x ctik..

 



 
 

No comments:

Post a Comment